03 Disember 2010

Tekanan oh Tekanan

My Lovely Arina

Salam buat semua. hari aku membuka diari hidup yang agar kalut dengan kerja yang bercambah di pejabat. Dengan tekanan yang datang tanpa berhenti-henti dan tanpa perikemanusian. Tapi aku bersyukur segala dugaan yang datang terus aku hadapi dengan tambah tanpa rasa susah atau menyeksakan.

Tapi pada hari ni arggggggggggg aku rasa macam mau telan saya apa yang ada, benggang dengan perangi manusia yang tidak tahu bersyukur dengan anugerah tuhan. Setiap kali hujung tahun aku mendapat tekanan yang teruk sehingga perasaan marah yang teramat sangat pada mereka semua yang suka mengambil kesempatan diatas segala kelemahan aku dan sikap aku yang suka menolong orang setiap masa dan orang tidak pernah menghargai apa yang aku lakukan. Walaupun dalam diam dan sabar aku  dan tidak mengikut perasaan tapi dalam hati aku hanya allah yang tahu betapa teruk sungguh mereka yang bernama manusia ini. 

Tapi tahap kesabaran aku ada hadnya. walaupun bagi aku, aku telah mengikut apa yang dikehendaki oleh mereka dan mengikut cara mereka. Tapi dimanakan manusia yang tidak puas dengan apa yang mereka dapat. Bagi aku, aku bersyukur dengan apa yang allah bagi pada aku dan allah memberi aku pengetahuan serta rezeki yang halal. Aku bersyukur sangat. tapi bagi orang yang bernama manusia itu, semuanya hipokrit. Terlalu gila kuasa dan terlalu tamak segala-galanya. Tidak pernah bersyukur dengan nikmat yang allah bagi selama nih.

Apa yang aku katakan nih adalah berpunca kepada sikap manusia yang lupa diri dan yang mahu diri mereka orang tahu membuat kerja tanpa henti. tapi apa yang aku nampak dan aku nilai mereka itu hanya pentingkan diri sendiri dan mahukan semua angerah tanpa mahu berusaha. Setiap hujung tahun aku tekanan dengan keadaan sehingga ia menjejaskan prestasi aku. arrghhhhhhhhh pening aku. Gila kalau diikutikan hati dan nafsu amarah nih. 

ya allah ya tuhanku engkau kurniakan kepada aku ketambahan dan keikhlasan hati yang suci lagi bersih. hindarkan diri aku daripada mengatakan ataupun perbuatan yang keji yang engkau tidak suka........semoga aku berada di tempat yang betul lagi lurus......amin............... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan