07 Julai 2013

Melancong ke Padang - Bukit Tinggi, Indonesia

 Hari Pertama - 30 Mei 2013

Salam buat semua. 

Kali nih aku nak ceta sikit pasal entry ke Padang - Bukit Tinggi Indonesia pada 30 Mei 2013 sehingga 02 Jun 2013 bersama keluarga sebelah suami  aku. Sebenarnya aku dan kakak ipar aku sebenarnya yang akan di sana. Tetapi nampaknya ramai pulak yang ingin turut terserta dalam perjalanan ini kiranyanya cam melancong bersama family la. 

Aku telah menampah tiket tambang murah Air Asia dalam bulan March gitu. Tapi yang bestnya dari 2 orang sampailah menjadi 20 orang ..hihihihi... termasuk kawan kakak iparku dari Universiti Utara malaysia yang membawa family bersamanya. So kali nih ramai la yang nak join termasuk bapa dan ibu mertuaku. Ibu mertuaku yang tersangat la happy giler nak join kita orang nih... Aku dan suami pun support moral dan money la kat diorang. hihihihi. tak sangka pulak kakak ipar yang berada di N9 pun nak join sekali. Happy la kali nih ramai betul nak join.... So campur punya campur 4 dari Changlon...5 dari Jitra...2 dari Alor Setar ... 1 dari  N9 dan selebihnya member kakak iparku bersama familynya. Wah...bestnya ramai...

Akulah orang yang kalut sikit sebabnya semua nak diuruskan. Suami hanya memberi arahan segalanya. Yang booking semuanya aku. Nasib baiklah aku nih jenis yang suka dengan travel dan banyak membaca blog-blog yang selalu aku ikuti untuk dapat pandangan dan nasihat sekiranya kita nak ke sebuah negara. Aku byk berterima kasih pada blog-blog tersebut kerana tanpa mereka aku tidak akan berjaya untuk membawa family aku ke sana. Alhamdullilah dan berasa syukur kepada Allah kerana semuanya selamat pergi dan balik tanpa apa-apa yang berlaku. Syukur alhamdulillah. 

Aku mulalah dengan booking tiket Air Asia dari Alor Setar ke Kuala Lumpur dan Kuala Lumpur ke Padang, Indonesia. Dengan kemahiran dan mengetahuan yang ada dan selalu membaca dan membuat research aku berjaya menlaksanakan misi nih. Hahahahah ....sementara itu aku menempah hotel yang selalu aku buat melaluin agoda.com tapi malangnya semua penuh . Mungkin cuti sekolah...lalu aku pun mencari dari blogblog yang ada lalu kakak aku mempunyai kawan yang pernah ke sana dan dapat memberi no tel Bapaknya supir di Padang.  So aku pun menyuruh suami untuk menelefon supir tersebut. Berjaya dan dapat lah supir tersebut dan supir tu jugak yang tolong untuk menempah bilik di sana. Lega rasanya. Sebab semua perkara dapat di settlekan sebelum perjalanan tersebut. 

Pada tarikh dan masa yang telah ditetapkan aku pun berangkat ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim...iaitu jiran officeku...sebelah office almaklum la....hihihihi

Aku terpaksa bertolak awal disebabkan aku yang akan menguruskan semua bagasi dan menunggu setiap keluarga yang akan ke sana. So biasa macam travel agent pulak aku nih.. tapi semangat dengan semangat suami berikan bersama anak-anak, aku rasa macam ok ye perjalanan kali nih. Rileks gilerrr.

Bapa dan ibu mertuaku serta kakak ipar dari Changlon bersama anak-anak yang telah sampai. Aku pun meneguruskan masuk segala bagasi mereka. Hahhahaha lepas nih next trip boleh buka travel agensi la...perasannya.

Penerbangan kami dengan Air Asia telah ke berlepas dan selamat mendarat di LCCT . Disana kami telah bertemu dengan kakak iparku dari N9 bersama and her family....serta kawan kakak iparku pun turut berada di sana. So biasalah aku nih. Menguruskan pertukaran duit dari Ringgit ke Rupiah...kaya...kaya...untuk sementara ye....hihihi...aku tukar tak byk pun sebab big bos dah tukar...hanya untuk keperluan aku dan anak2 ye...Yang lain big bos uruskan...hihihihi..

So..tugas aku checkkan bagasi la...lupa lak segala check dari alor setar ke kl dan kl ke Padang telah aku onlinekan....dan aku print kan boording pass untuk semua. So check bagasi pun bermula la. Settle semua ...makan dulu...lepas tu terus ke imigration department la.....dan terus masuk ke gate yang telah ditetapkan. 

Tepat jam 1.25 tenghari waktu Malaysia ...kami pun berlepas dari bumi Malaysia tanah airku  dari LCCT ke Padang, Indonesia..Penerbangan memakan masa selama lebih kurang 1 jam ye....alahai dekatnya..... tapi jgn lupa bila dalam penerbangan pramugari atau pramugara akan memberi kad arrival dan departure kad untuk memasuki Indonesia...biasa la negara Asiakan...tak semua negara yang menggunakan kad tersebut. Ingat jangan lupa simpan untuk departure... nanti tak boleh pulang pulak....

Flight kita orang selamat mendarat di Minangkabau International Airport.....huhuhuhu lega rasa.....tapi laa beratur panjang la pulak untuk melepasi imigration Minangkabau ...Padang Indonesia..Wah ceria semua bila sampai kat sana..Yang letih tadi dah ceria semula.... kami semua selamat dan melepasi imigration Minangkabau dengan mudah dan di sana telah menunggu kami Pak Supirnya... sebanyak 3 buah kenderaan telah berada dan menunggu kami. Alhamdullilah...syukur sgt.






Perut pun dah terasa lapar dan berbunyi..hihihi..biasalah big bos dah bagi tau pada Pak supir untuk berhenti untuk makan serta kami semua membuat solat jamak bagi meneruskan perjalanan dari Padang ke Bukit Tinggi selama 4 jam lebih kurang kerana musim cuti orang malaysia ramai dan jalan agak macet sikit...




Berehat sebentar ke Restoran Lamun Ombak untuk menikmati makanan Padang....nampak gayanya semua berminat dengan makanan Padang....tetapi tidak aku bersama anak-anak yang kurang berminat...Tapi makan ye lah...sementara untuk sampai ke hotel di Bukit Tinggi...aku ada mebaca sedikit makanan buat anak-anak ..takut mereka lapar di sepanjang perjalanan tu. So selesai solat dan makan kami pun beredar dari situ dan meneruskan perjalanan kami ke Bukit Tinggi....









Dalam perjalanan tersebut kami menikmati keindahan dan gunung ganang di sepanjang jalan dan melalui Air Terjun Lembah Anai ....berhenti sebentar untuk mengambil gambar...biasa lah kan...untuk memasuki ke Lembah Anai Air Terjun ini dikenakan sedikit bayaran.


Dari jauh dapat melihat gunung berapi Merapi yang berada di sebelah Sumatera Barat. Gunung Berapi Merapi tidak lagi aktif...dan tidak mengeluarkan lava lagi...Banyak jugak Pak Supir menceritakan tentang sejarah Padang dan Bukit Tinggi nih.....Keadaan di Bukit Tinggi sedikit sejuk...






Dalam Perjalanan itu kami singgah di Pandai Sikek tempat membuat telekung... harganya agak mahal tapi buatannya amat cantik sekali...Aku dapat membeli beberapa telekung dan tudung untuk kegunaan sendiri dan pesanan dari rakan-rakan pejabat.Wah sempat big bos belajar membuat tenunan lagi...Kita orang sibuk bershopping...


Tepat jam 8.00 malam waktu Indonesia kami sampai di Bukit Tinggi dan makan malam di sebuah restoran dan ke Imran Hotel untuk merehatkan diri sebelum meneruskan aktiviti pada keesokkan harinya.


Hari Kedua - 31 Mei 2013




Setelah breakfast yang disedikan oleh Imran Hotel kami berposing dulu depan hotel. Biasalah hotel budget...hihihi....... kami meneruskan pagi tersebut dengan perjalanan ke Tasik Meninjau di mana kam akan ke Rumah Prof Hamka atau lebih dikenali sebagai Buya Hamka dikalangan penduduk setempat. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 hingga 4 jam jugak la . Kami akan melalui Kelok 44 yang mana aku sendiri tidak tahan dan bersabar  saja. Nasib baik anak aku si Arina tidur sepanjang perjalanan tersebut...takut  dia yang muntah pulak...Aku dapat menyaksikan pemandangan yang sungguh indah cipta allah. Dia sana terapat tasik yang diberi nama Tasik Meninjau... Cantik sungguh tempat tersebut...berbaloi walapun jauh.






Bersama ibu mertua


Zainon Ahmad Family



Mohd Ridzuan Family





Sebahagian Family Zainon Ahmad


Aku bersama My Family 


Fatinah family & Kak Noriah (kakak sulung)


Eh My Hubby tengah posing sakan


Cucu-cucu Zainon Ahmad (sebahagian sahaja ni)



Arina with Ipadnya yang tak pernah berenggang


Tengah memborang sakan....lupa diri sebentar



Big bos dah pening dengan ibu-ibu semua....shopping tak habis-habis






Museum dan Rumah Kelahiran Buya Hamka (Prof Hamka)


With my lovely hubby untuk Lunch di Restoran Nasi Padang Tasik Meninjau 




Pintu masuk utama Lobang Jepang





Kawasan Lobang Jepang



Dihadapan Jam Gadang tempat yang mesti kena datang....



KFC Bukit Tinggi...dah bosan dengan nasi Padang so... malam nih makan KFC saja.


Budak dah letih...buat perangai tak nak jalan.....muka tensionnnn

Hari Ketiga - 01 Jun 2013

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 hingga 3 jam ke Istana Pagaruyung. Rumah Minangkabau serta istiadat Minang yang masih kuat di sana. Dapat melihat pakaian pengantin orang Minang.....

















No flat kenderaan yang aku naiki.....Bukit Tinggi ...Indonesia


Bapak Supir yang banyak membantu ....baik giler mereka...sabar dengan karenah kami yang bermacam-macam..boleh sakit jiwa 


Perjalanan kami diteruskan dari Istana Pagaruyung terus ke Padang. Sebelum itu kami sempat bershopping di Aur Kuning...Sory gambar shopping semua berada di dalam telefon big bos tak sempat nak senduk...Di mana ada tempat shopping semua kami singgah tetapi photo tak sempat la pulak nak snap sebab masing-masing sibukkan diri untuk bershopping. hihihihihi..Dari Bukit Tinggi kami terus ke Padang. Malam baru spai ke Padang terus check hotel.Sebab esok pagi kami akan bertolak balik ke Malaysia.


Hari Keempat  02 Jun 2013...hari terakhir di Padang...


Bertolak dari Hotel jam 4.00 pagi dan terus ke Minangkabau International Airport. Flight kami pada jam 8.30 pagi waktu Indonesia. Bertolak awal takit jalan macet...hihihi...berehat di airport sementara menunggu ketibaan Flight untuk balik ke Kuala Lumpur....

Jam 10.30 pagi selamat mendarat di LCCT. Berehat sementara menunggu flight terusnya ke Alor Setar pada jam 8.20 malam....


Selamat tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim pada jam 9.20 malam... esok aku keje....tak sempat nak cuti...sebab akan bercuti 2 minggu dari sekarang..hahahaha 

Di sini serba sedikit perjalanan yang dapat aku ceritakan untuk semua. Ini hanya la untuk diari kehidupan aku yang suka berjalan ......Harap berjumpa di entry  akan datang...Sory la aku nih malas sangat nak buka blog sekarang nih. Nih pun sebab kawan2 duk tanya...mana gambar....Tgu entry yang terusnya .....huuuuu haaaa..


















75 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  19. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  20. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  24. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  26. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  27. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  28. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  29. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  30. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  31. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  32. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  33. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  34. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  35. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  36. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  37. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  38. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  39. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  40. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  42. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  43. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  44. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  45. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  46. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  47. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  48. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  49. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  50. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  51. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  52. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  53. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  54. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  55. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  56. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  57. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  58. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  59. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  60. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  61. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  62. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  63. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  64. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  65. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  66. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  67. Salam sejahtera..
    Perkenakan saya Yola Tour Operator di PT PESONA JEJAK WISATA T&T BUKITTINGGI.
    saya ingin menarwarkan Pakej Percutian Padang – Bukittinggi dan tempat tempat menarik lainnya di Sumatara Barat atau Indonesia dengan harga yang menarik.untuk informasi Silahkan hubungi kami di
    Whatsapp + 62 823 8847 1349 ( Yola ) + 62 818 0680 3803 ( Subari )
    E-mail : Bari.jejakbali@yahoo.com
    Telp : 0752 33543
    Facebook : Bari Panduwisata
    website : http://baripesona.blogspot.co.id/

    BalasPadam